Over seks

Over seks

Over seks

Seks is als (leren) fietsen
Problemen op het gebied van seks komen voor in alle leeftijdsfasen. Seks is eigenlijk als leren fietsen. Het is best ingewikkeld om je balans te houden. Te genieten van het fantastische gevoel dat je zo kunt balanceren zonder zijwielen. Je voort te bewegen en om je heen te kijken. En dan ook nog leren om op tijd te remmen en af te kunnen stappen. Het is handig als je eerst zelf goed kunt fietsen, voordat je dicht naast iemand anders gaat fietsen, of op een tandem stapt.

En dat alles leer je door te oefenen en te vallen en op te staan. Problemen met seks kunnen ontstaan omdat je te weinig hebt kunnen oefenen. Omdat dat niet mocht of de gelegenheid er niet was. Of misschien ben je zo hard gevallen dat je niet meer durfde te oefenen.

Een positieve seksuele opvoeding, biedt ruimte om te leren genieten van seks en te experimenteren in een veilige setting. Heel belangrijk hierbij is het leren stellen van je eigen grenzen en het leren respecteren van de grenzen van de ander. Negatieve seksuele ervaringen kunnen een grote impact hebben op je seksuele ontwikkeling en je seksualiteitsbeleving.

Maar ook als je goed hebt leren fietsen, kun je een lekke band krijgen, de afslag missen of op een ongekende hobbelweg terecht komen. Ben je klaar voor verandering, neem dan contact op.

Seks en ziekte
Als je ziek wordt, heeft dat naast invloed op je sociale leven (werk, zorgtaken, vrijetijdsbesteding), vaak ook invloed op je seksleven.

Een van de redenen hiervoor kan zijn dat de ziekte of behandeling lichamelijke klachten veroorzaakt. Hierdoor kan seks op de manier waarop je gewend was niet meer fijn zijn of niet meer lukken. Het feit dat je lichaam veranderd is, kan ook van invloed zijn op hoe je naar jezelf kijkt. Dat kan gepaard gaan met gevoelens van schaamte en onzekerheid over je eigen lichaam. Die veranderingen en gevoelens kunnen spanningen opleveren binnen je relatie of bij het aangaan een nieuwe relatie.

Als je partner ziek wordt of is, kun je als niet-zieke partner geconfronteerd worden met verwarrende gevoelens. Het kan tegenstrijdig voelen om wél lustgevoelens te hebben en tegelijkertijd te willen (ver)zorgen.

Seks en de invloed van je omgeving
De betekenis die seks voor iemand heeft is heel persoonlijk. Die betekenis is gekleurd door je opvoeding, eigen ervaringen, en de heersende normen en waarden van de omgeving waarin je opgroeit en waarin je leeft.

Dat kunnen normen en waarden zijn vanuit een (sub)cultuur, maar ook vanuit een religieuze achtergrond. Het kan een uitdaging zijn om jouw eigen betekenis en ervaring uit te dragen in een omgeving waarin de betekenis verschilt. We hebben allemaal een groot geknoopt ‘Urker’ visnet, met daarin alle (goedbedoelde) opmerkingen, wijsheden, levenslessen van onze omgeving, die ons hebben gebracht waar we nu staan. Het is heel verhelderend om eens goed te kijken in je net en je af te vragen of alles wat je hebt meegenomen nog wel zo handig is vandaag de dag.

Voor het donker thuis zijn!
Zinnen als: ’Voor het donker thuis zijn!’, ‘Niet met vreemde mensen praten’, ‘Nette meisjes zitten met hun benen tegen elkaar’.  Want hoe moet dat dan? In de winter eerder weg van je werk, zodat je voor het donker binnen bent, geen nieuwe vrienden ontmoeten, seks hebben met je benen stijf tegen elkaar aan geperst.

In je eigen visnet kijken levert mooie inzichten op. Soms hilarische situaties, soms kwetsbare herinneringen, maar vooral de mogelijkheid om een nieuwe betekenis toe te voegen, die vandaag de dag goed van pas komt.

Wil je het anders?
Ik kom graag met je in contact om te kijken hoe ik jou kan helpen. Laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op.